Kritik av upphovsrättslagförslag censureras med hänvisning till upphovsrättslag

februari 27, 2012

Den välkända bloggen TechDirt publicerade i slutet av november förra året en längre genomgång av argument mot Protect IP-lagen och SOPA-lagförslaget i USA. Det inlägget har nu under en månads tid censurerats från Googles sökindex efter en begäran av antipiratföretaget Armovore (förutsatt uppgifterna som inkommit till Google inte är förfalskade). DMCA-systemet i USA möjliggör censur, vilket är viktigt att uppmärksamma när nu EU-kommissionen fått för sig att gå samma väg. TechDirt informerades inte om censuren utan upptäckte den av en slump.

Nyligen beslagtog säkerhetstjänsten i USA företaget JotForms domännamn. Det är ett relativt nystartat företag som erbjuder sina kunder/användare att enkelt skapa webbformulär (t ex. för enkäter och liknande). I ett slag censurerades där miljontals formulär för hundratusentals av deras användare. När företagets ägare kontaktade säkerhetstjänsten fick han enligt egen utsago höra att utredaren där var upptagen och skulle ta sig en titt på fallet samma vecka (!) och återkomma om han gav henne sitt nummer. Det är knappast något drömläge att som ungt företag att komma att förknippas med brottslighet (många enkäter kan vara integritetskänsliga varför detta allvarligt skadar förtroendet) och hamna i en situation där alla kunder förlorar tillgång till tjänsten (även de betalande) eller åtminstone besväras av att manuellt behöva flytta till en annan domän.

JotForms grundare beskrev det så här:

“I told them we are a web service with hundreds of thousands of users, so this is a matter of urgency, and we are ready to cooperate fully. I was ready to shut down any form they request and provide any information we have about the user. Unfortunately, she told me she needs to look at the case which she can do in a few days. I called her many times again to check about the case, but she seems to be getting irritated with me. At this point, we are waiting for them to look into our case.”

Paniken hos denna företagare som den fetstilade meningen återger visar hur mycket makt den får som ges möjlighet till sådan här censur.

Förresten är det intressant att se hur amerikanska myndigheter redan nu börjat, som de absurt nog kallar det, ”beslagta” domännamn. De gör det med hänvisning till lagar som påminner väldigt mycket om artikel 10.2 i Acta och skrivningar som redan finns i den svenska upphovsrättslagen. Frågan är om rättstillämpningen i andra länder, däribland USA, skulle kunna komma att påverka den i Sverige om vi ratificerar Acta.

Det är naturligtvis absurt att påstå att censur av ett domännamn (som kräver att någon utför en åtgärd) är en form av beslag (som antyder att egendom tas i besittning), men det visar hur viktigt det är att vara uppmärksam på språkanvändning och missvisande metaforer.

5 Responses to “Kritik av upphovsrättslagförslag censureras med hänvisning till upphovsrättslag”


 1. USA är en fascistisk stat. Om det är en diktatur eller inte går att debattera, men någon rätssäkerhet finns inte.


 2. Demokrati skapas inte av sig själv.

  “Never can we sit back and wait for miracles to save us. Miracles don’t happen.

  Sweat happens.
  Efforts happens.
  Thought happens.

  And it’s up to us to help. Of all that to happen.”

  -citat av Isaac Asimov


 3. Lysande citat Dennis, mycket tänkvärt!. Och Tor, detta är skrämmande. Hög tid att vi öppet konfronterar våra politiker. De måste upp i offentlighetens ljus och förklara hur FRA kan tillåtas samarbeta med en nation som förtrycker yttrandefriheten och mänskliga rättigheter.


Kommentarer inaktiverade.