EU-patent på frammarsch

december 14, 2011

Frågan om ett enhetligt EU-patent pressas nu igenom EU-maskineriet. Och trots att den juridiska underbyggnaden inte verkar särskilt robust går det med en vådlig fart. Följ gärna utvecklingen på www.unitary-patent.eu. De har en hel del information och även en sida om hur man kan kontakt EU-parlamentariker för att påverka. Det finns en överhängande risk att vi får se samhällskadliga följverkningar om inte EPO hålls i strama tyglar, patenterbarhet kan prövas av EU-domstolen och det förtydligas att mjukvara inte kan patenteras (något som egentligen framgår ganska tydligt av Europeiska patentkonventionen).

Christian Engström och Eva Lichtenberger har lagt en del ändringsförslag inför omröstningen i det rättsliga utskottet (JURI) på tisdag i nästa vecka. En omröstningen i EU-parlamentet kan komma att hållas så tidigt som mitten av januari. Jag har inte haft tid att helt sätta mig in i utvecklingen, men jag noterar att sidan unitary-patent.eu som drivs av aktivister som stödjer fri mjukvara (franska April) är kritisk till Cecilia Wikströms ändringsförslag.

För litet bakgrund till hela frågan läs gärna krönikan Ett gemensamt europeiskt patentsystem – en svårförverkligad vision av Dag Sandart.

Om vi inte passar oss skulle vi snart kunna ha den typ av mjukvarupatent som jag beskrev i ett tidigare inlägg i nästan hela EU. Det vore förfärligt. Dags för litet grupparbete!

One Response to “EU-patent på frammarsch”


  1. […] alltid nåt att skriva om som är, kommer bli eller riskerar att möjligen bli superdåligt och de dåliga nyheterna verkar stå som spön i backen mest jämt nuförtiden. Dock, trots att snön fullständigt lyser […]


Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: