Dagens citat: ”det är ju totalt bort i tok”

augusti 17, 2011

Ibland kan man bli så trött på sådan där nästan överdriven saklighet att det känns riktigt skönt när uppriktigheten plötsligt bryter igenom – som ett par solstrålar på en annars mulen himmel. Ett bra exempel på detta gavs i dagens Studio Ett i P1 där efterspelet till de engelska upploppen debatterades av bland andra Daniel Westman (doktorand i rättsinformatik) och Ingrid Helmius (doktor i offentlig rätt och lektor vid Uppsala universitet). I England har nu några ungdomar som uppviglade till upplopp på Facebook fått fängelsedomar på upp till fyra år – och detta trots att uppviglingen inte ledde till några upplopp, vilket är helt barockt. Hur som helst, diskussionen kom att handla om Camerons uttalanden om att begränsa sociala medier och efter en lång harang av överdrivet sakliga redogörelser kom följande ordväxling:

Westman: det andra som diskuteras är ju så att säga, inte frågan ska man ingripa i efterhand, utan det som Cameron var inne på här: måste det finnas en möjlighet att filtrera, eller blockera eller stänga av i akuta lägen därför att det går så snabbt och den här tekniken är så decentraliserad så att den får en helt annan effekt.

Helmius: det är ju totalt bort i tok (!), att tänka så att man skulle kunna hindra upplopp genom att hindra tillgång till Facebook. Det är klart att man kan kommunicera ändå om än inte lika fort och dessutom kan man ju använda uppgifterna på det här sättet [min anm: i polisutredningar och av vanlig folk i syfte att undvika våldsamheter]. Yttrandefriheten kan ju inte inskränkas bara för man är rädd för att folk ska bli arga. De kommer ju bara att bli ännu argare och uppvigla varandra ännu mer.

Westman: Nej, men det är min inställning också…

Helmius:  Bra!

Westman: … jag menar att utgångspunkten bör vara att man handlar på samma sätt – att man ingriper i efterhand mot det som är brottsligt och försöker identifiera då.

Det går inte att förhålla sig helt neutral till en diskussion om att montera ned grundläggande demokratiska rättigheter. Någonstans går gränsen och det känns skönt när någon i vanlig nyhetsmedia reagerar så här. Lyssna gärna på hela inslaget.

3 Responses to “Dagens citat: ”det är ju totalt bort i tok””

 1. Christer Says:

  Funderar just kring hur det kommer sig att mycket av det jag läser nu kretsar kring just detta tema; folk, som inte är engagerade i någon piratrörelse börjar få upp ögonen för att det kanske är dumt att övervaka, batonga, morallagstifta och så vidare.

  Är det vi bloggare som är flockdjur så till den milda grad att vi kan skapa våra egna ”trender” eller är det en ”riktig” trend?

  Någon dag får vi kanske veta det.

  Under alla omständigheter, tack för uppmuntrande läsning. 🙂


 2. Bra transkriberat. Det är ju aldrig sökbart om det endast finns i ett SR-ljudklipp.

  🙂

 3. Tor M Says:

  LAKE, tack.

  Christer, jag tror att anledningen till att folk intresserar sig för vad som händer i England är att det ställer frågan om vilka i samhället som verkligen står upp för demokratiska grundprinciper på sin spets. Om ledarna inte gör det och stora delar av befolkningen inte reagerar, vem är det då som ser till att dessa principer upprätthålls?


Kommentarer inaktiverade.