Mannen som misstänks ligga bakom WikiLeaks-läcka hålls under tortyrliknande förhållanden

december 15, 2010

En artikel med titeln The inhumane conditions of Bradley Manning’s detention i Salon beskriver hur Bradley Manning, mannen som misstänkts ligga bakom mycket av WikiLeaks-läckorna, hålls av USA under tortyrliknande förhållanden. Trots att man vet att det kan ge bestående psykiska men och det av många betraktas som en form av tortyr sitter han isolerad i sin cell 23 timmar om dygnet utan tillgång ens till kudde och lakan. Detta trots att han varken fått någon rättslig prövning eller uppvisat våldsamhet. Det finns också uppgifter om att han inte tillåts ta del av nyheter under den timme som isoleringen bryts (även om detta bestrids av en av källorna till artikeln). Manning har nu suttit inspärrad i sju månader. Intressant nog har förresten Manning dubbelt medborgarskap och är även brittisk medborgare.

Jag var tidigare mycket oroad över den amerikanska synen på tortyr (inklusive svensk medias tidvis överdrivet försiktiga beskrivning av waterboarding där jag tycker att man rätt och slätt skulle kunna beskriva det som tortyr utan att brista i något objektivitetskrav) och Obamas utlovade kursändring på detta område gladde mig därför, men nu måste man nog fråga sig hur mycket som blivit av de löftena.

Från det ena till det andra. Piratpartiet berömde nyligen Norges hantering av trafikdata, vilket jag ifrågasatte i en kommentar. Men aldrig hade jag trott att det kunde vara så här illa ställt (lägg märke till att det handlar om en stor mängd fall där brottsmisstanke saknas). För övrigt är den norska debatten om datalagringsdirektivet mycket intressant. Läser man Jon Wessel-Aas blogg inser man hur stora likheterna är med den svenska FRA-debatten. Politikerna påstår att man inte kan ha ett oreglerat tillstånd och försöker förmedla bilden av att det enda sättet att utöka integritetsskyddet är genom lagpaket som samtidigt innebär massiva integritetskränkningar, trots att integritetsskyddet och den föreslagna utökningen av övervakningen naturligtvis är helt skilda frågor. Ledande norska politiker har i sin iver att beskriva fördelarna med datalagringsdirektivet istället för datalagring försökt hitta på nya benämningar som t ex. ”uppskjuten raderingsplikt” och menat att direktivet bättre skulle kunna beskrivas som ”dataraderingsdirektivet”. Tala om nyspråk. Att de fula debattknepen inte är unika för Sverige kan man lugnt konstatera.

Uppdatering: se även Opassande och Röda Berget som skriver om Manning.

3 Responses to “Mannen som misstänks ligga bakom WikiLeaks-läcka hålls under tortyrliknande förhållanden”


 1. […] Det är många som glider runt på den rockstjärnemacka som Manning skapade — svenska åklagarmyndigheten, advokater, politiker, kändisar, journalister och inte minst Assange själv. Det är inte så att Bradley Manning fått möjlighet till rättslig prövning, eller så, han är fortfarande bara misstänkt. […]

 2. Gunnar Says:

  Den första länken borde skickas till Assanges advokater – den nämner att man inte får utlämna folk från EU till länder där personen i fråga bedöms riskera omänskliga fängelseförhållanden – ett av exemplen är isolering av den typ Manning utsätts för. Helt klart är USA ett sådant land.

  Man kan ju hoppas att Mannings behandling leder till att huvuden rullar bland de ansvariga, men oddsen är väl inte värst goda.

 3. Mårten Fjällström Says:

  Jag följde länken till Piratpartiets pressmeddelande. Jag kan lika gärna lyfta över vad jag skrev där.

  Nu var det inte jag som skrev detta pm, så det kan finnas bättre källor, men jag minns att telebolag verksamma i både Sverige och Norge har noterat och berättat att Norge har en regel som tvingar en rensning efter en viss tid, medan Sverige endast reglerar på ändamål.

  Jag kollade den norska lagen – http://www.lovdata.no/all/hl-20030704-083.html – som motsvarar den svenska – http://www.notisum.se/rnp/SLS/LAG/20030389.htm – och precis som i den svenska är området väl reglerat.

  2:7 i den norska lagen ”Trafikkdata skal slettes eller anonymiseres så snart de ikke lenger er nødvendig for kommunikasjons- eller faktureringsformål, med mindre annet er bestemt i eller i medhold av lov. Annen behandling av trafikkdata krever samtykke fra bruker. ” motsvarar 6:5 i den svenska lagen ”5 § Trafikuppgifter som avser användare som är fysiska personer eller avser abonnenter och som lagras eller behandlas på annat sätt av den som bedriver verksamhet som är anmälningspliktig enligt 2 kap. 1 §, skall utplånas eller avidentifieras när de inte längre behövs för att överföra ett elektroniskt meddelande, om de inte får sparas för sådan behandling som anges i 6 eller 13 §.”

  Jag hittar ingen fast tidsgräns i lagstiftningen, men det kan finnas i förordning.


Kommentarer inaktiverade.