Miljöpartiet om fildelning

augusti 31, 2010

Nu är jag i och för sig inte så intresserad av frågan om fri fildelning utan mer av skyddstidernas längd och bristen på rimliga undantag, men det hindrar mig inte att tycka att våra partier har ett ansvar gentemot sina väljare att beskriva sin politik tydligt.

I sitt valmanifest skriver miljöpartiet:

30. Ett fritt internet och en balanserad upphovsrätt
Vi vill värna rättssäkerheten och integriteten på nätet genom att ändra IPRED-lagen. Vi vill modernisera upphovsrätten och avkriminalisera fildelning för privat bruk. Nätneutraliteten är en viktig princip som ska värnas.

Här man kan ställa sig frågan om miljöpartiet anser att det tillgängliggörande för allmänheten som fildelning ofta innebär ska inkluderas i en sådan avkriminalisering (vad ska klassas som privat?). Nå, hur som helst så kan det vara intressant att jämföra ovanstående med hur miljöpartiets kulturpolitiska taleskvinna Esabelle Dingizian beskriver miljöpartiets politik i en intervju i Kulturnytt:

Reporter: Samtidigt vill ni i miljöpartiet göra kulturskaparna ännu fattigare – fildelning ska bland annat legaliseras.

Dingizian: Fildelningen är… är egentligen en stor fråga. Eller man kan säga, upphovsrätten är en stor fråga. Och frågan har ju då målats in i ett hörn och handlar bara om fildelning. Jag tycker att vi behöver diskutera upphovsrätten i stort. Och det är ju klart att vi tycker att en konstnär, en skapare ska ha betalt för sitt verk.

Reporter: Men ni vill att man ska behöva söka upphovsrätt för sina alster med en ny prövning vart femte år?

Dingizian: Ja till den frågan kan jag säga att det sista ordet inte är sagt i partiet. Utan vi för diskussioner hela tiden och just nu försöker vi…

Reporter: Men det står i ert program.

Dingizian: Program är alltid föränderliga också kan jag ju säga. Vi för en diskussion och jag vill gärna bredda på diskussionen och istället prata om upphovsrätten och tala om hur viktig den egentligen är. Så att vi inte målar in oss i ett hörn.

Reporter: Du är ingen anhängare till den iden alltså, att man ska behöva söka upphovsrätt till sina verk.

Dingizian: Nej jag personligen är inte det.

Den gemensamma rödgröna ståndpunkten återges för övrigt i texten Kreativa Sverige – ett rödgrönt Kulturlyft:

Den digitala revolutionen har skapat stora möjligheter för fler att ta del av kultur. Vi vill stärka och stimulera denna utveckling genom en bred satsning på att underlätta för fler att få tillgång till kultur genom att dra snabb nytta av den nya teknikens möjligheter. Samtidigt ska varje digitaliseringssatsning ske på ett sätt som säkerställer att upphovsrättsinnehavarna får betalt för vad de har skapat.

I sin motion från 2008 om bland annat fri fildelning skriver miljöpartiet ”Vi måste nu ta ställning till om vi med rättsväsendets resurser vill förfölja med en hel ungdomsgeneration som laddar ner musik. Tre månader innan valet år 2006 förklarade statsminister Fredrik Reinfeldt att det aldrig skulle bli aktuellt, men idag är det annat ljud i källan”. Med det i bakhuvudet, är det inte litet märkligt att miljöpartiets kulturpolitiska taleskvinna tre veckor innan valet år 2010 förklarar att miljöpartiets linje i upphovsrättsfrågor inte går att lita på utan är under ständig omförhandling?

Uppdatering: se Mikael Nilssons uppföljning och tillhörande kommentarstråd, och miljöpartiets kulturprogram (pdf) för mer detaljer.

5 Responses to “Miljöpartiet om fildelning”


 1. Tack, bloggat om saken. MP måste ju faktiskt ta och skärpa sig.

 2. minata Says:

  Den rödgröna trojkan är helt klart för upphovsrätten.

  Esabelle Dingizian(MP) – kulturutskottet
  Siv Holma(V) – kulturutskottets ordförande
  Leif Pagrotsky(S)

  och lägger du till justiteutskottets ordförande Thomas Bodström som är etta på Stockholms läns lista och affischpojke. Då det är ingen tvekan var de rödröna står i upphovsrättsfrågan.

  Är själv på ED:s linje att hellre tala om upphovsrätt vid frågor om fildelningsproblematiken.

  Mikael von Knorring(V) (fri fildelningsförespråkare) är en piss i Missippi i detta spel.

 3. manen Says:

  Jag tror vi behöver Onsdag igen, eller för att förtydliga mig, vi behöver Göra en Onsdag igen och avkoda vad eg. riksdagspartierna idag tycker om fildelning och kultur!

 4. Andreas Says:

  Min favorit: ”Samtidigt ska varje digitaliseringssatsning ske på ett sätt som säkerställer att upphovsrättsinnehavarna får betalt för vad de har skapat.”

  Personligen tycker jag politiker ska ge f*n i hur upphovsrättsinnehavaren får betalt. Politikernas uppgift ser till att det finns en upphovsrätt som är allmänt accepterad. Betalning får marknaden lösa själv…

 5. minata Says:

  @Andreas
  Politikerna har gjort sitt med att lagstifta.
  Det är Svea Rikes Lag som ger upphovsmannen rätten till sitt verk. Upphovsrättslagen. Och de rödgröna (plus Alliansen) är en garanti att det finns en fungerande upphovslag.


Kommentarer inaktiverade.