WD29 och datalagring i USA

juni 6, 2010

Andra har redan skrivit så bra om förslaget att utöka datalagringsdirektivet till att omfatta söksträngar att jag inte har så mycket att tillägga. Det är en rakt igenom vansinnig idé. Inte minst är det förvånande att vi har svenska EU-parlamentsledamöter som stöder detta. Vi har i Sverige haft systematisk åsiktsregistrering fram till så sent som 1998. Hade den varit acceptabel om SÄPO bara förvarat sina ”arbetsanteckningar” hos internetleverantörer? Blir registreringen mindre integritetskänslig om den utförs med automatik eller goda föresatser? Blir den lättare att acceptera när den omfattar hela befolkningen och inte bara vissa grupper?

Hur som helst, via Adam Thierer och bloggen The Technology Liberation Front såg jag nyheten att en amerikansk arbetsgrupp som arbetat med att utvärdera skydd av barn i internetmiljö just har släppt sin slutrapport (pdf) till kongressen. De hade en underkommitté vars uppgift var att granska just olika förslag om datalagring. Deras rapport finns återgiven på sida 100-116 (sida 108 och framåt i pdf:en) och är uppdelad i olika intressen: brottsbekämpande myndigheter, internet- och tjänsteleverantörer, samt integritetsintresset. De brottsbekämpande myndigheterna föreslår att inte bara internetleverantörer utan även tjänsteleverantörer i allmänhet (”online service providers” – OSP) och tillhandahållare av proxyservrar bör omfattas av datalagringskrav. De skriver även att ”some privacy advocates have suggested that if Congress were to enact even a limited data retention requirement, it would be virtually inevitable that data retention requirements would be expanded to more and more classes of information, including content”, men är snabba med att avfärda det resonemanget. De kanske borde snegla litet på den europeiska debatten…

De som företrädde integritetsintresset menade att datalagringsresonemangen inte handlade om ett fall av ”slippery slope” utan snarare ”the steep cliff”. Det finns en hel del läsvärt så bläddra gärna igenom de relevanta sidorna av rapporten.

One Response to “WD29 och datalagring i USA”

  1. Beelzebjörn Says:

    Tack för tips och länk till utredning.

    Jag antar att vi snabbt får se hur brant den där klippan är nu.


Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: