Folkpartistiskt bottennapp

mars 9, 2010

Johan Pehrson, rättspolitisk talesman för Folkpartiet, skriver på sin blogg med anledning av att lagrådet av bland annat integritetsskäl kritiserat ett förslag om drogkontroll av barn under 15 år utan föräldrarnas vetskap, att lagrådets resonemang är en drogliberal politisk röra och att han skulle vilja veta mer om ledamöternas tidigare politiska åsikter. Han tycker också att deras invändningar är något som talar mot en författningsdomstol. Så här uttrycker han sig:

”Lagrådets yttrande är ett sammelsurium i politisk argumentation/retorik och bidrar knappast till något annat än att alla vi som menar att Sverige egentligen borde ha en författningsdomstol tappar i argument. Det framstår som om Lagrådet helst av allt skulle vilja avkriminalisera eget bruk. Jag känner inte till dessa aktuella domares historia, men det vore intressant att gräva i hur de agerade på 70- och 80-talet när detta debatterades och vi senare kriminaliserade eget bruk av narkotika.”

Här har vi alltså en av toppkandidaterna till justitieministerposten som anklagar förhandsprövningen av lagar i Sverige för att vara politisk, totalt underkänner ledamöternas professionalitet, tycker att någon form av åsiktsregistrering eller politisk bakgrundskontroll vore önskvärd, och anser att maktdelning och oberoende kontroll endast är bra så länge alla går på hans linje. Är det inte ganska anmärkningsvärt?

(via ett inlägg av Mårten Schultz på Juridikbloggen)

7 Responses to “Folkpartistiskt bottennapp”

 1. Svålen Says:

  Kunde inte skriva in en anonym kommentar hos Johan Pehrson, så jag får lämna en liten kommentar här istället.
  Man kan ju undra varför Pehrson vill lägga ner så mycket tid och pengar på att kränka integriteten hos ungdomarna och kanske hitta 2 drogbrukare per 10 000 elever.
  Om jag inte missminner mig så finns det många andra hål att stoppa pengarna i när det gäller skolan

 2. Oldtimer Says:

  Det faktum att vårt land kriminaliserat eget bruk av narkotika är en fruktansvärd pinsamhet. Och nu vill facisten Johan Pehrson kasta tvivlets skuggor över medlemmarna i lagrådet genom att antyda att de kanske – hemska takte – en gång i tiden varit motståndare till denna pinsamhet.

  Vad har vi gjort för ont för att få dessa galningar i riksdagen? Och vad behöver vi göra får att förpassa dem till det dårhus de hör hemma på (i den mån inte riksdagen redan passar in på detta)?

 3. Rasmus (en annan) Says:

  Notera att han nämner just ”avkriminalisera eget bruk” dvs han skickar en tydlig signal till polisen att han tänker behålla deras favoritlag nr 1, den de använder för att kunna göra id-kontroller helt godtyckligt och även ger de rätt att släpa med precis vem som helst till en polisstation med motivet ”är du inte lite för lugn?” eller ”är du inte lite väl speedad?”.

 4. Tor M Says:

  Rasmus,
  utan att ge mig in i den drogpolitiska diskussionen kan jag i alla fall konstatera att lagrådet tar upp just det uppmärksammade tunnelbanefallet:

  ”Lagrådet tar däremot intryck av den oro som kommer till uttryck i ett remissyttrande från Juridiska fakulteten vid Lunds universitet för att drogtester ska användas som ett repressivt instrument. Att denna oro inte är obefogad framgår av den debatt som nu förs med anledning av ett polisiärt hot om urinkontroll av en bloggare som filmade ett polisingripande i Stockholms tunnelbana.”


 5. I och för sig är inte Johan P:s åsikter oväntade. Och de bemöts bra av både dig och många andra. Inklusive fp:aren Jan Rejdnell, läs hans sågning av hr Pehrson.

  Har ytterligare kommentarer här:
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/nej-johan-pehrson-far-mothugg.html


 6. pS… Lagrådet om t-banan… verkar som om de följt med lite i alla fall i debatten, i vart fall luktar det lite Hans Lindblad om det de skriver betr detta.

  Betr Rejdnell är han, om jag inte fattat det fel, gift men Agneta Berliner, en av de 6 fp-kvinnor som gick emot FRA-lagen av integritetsskäl.

 7. Paul Says:

  Jo det är anmärkningsvärt!! Tack för infot.


Kommentarer inaktiverade.