Webbhotells ansvar för innehåll

mars 5, 2010

Struan Robertson har på sin sajt OUT-LAW skrivit en väldigt intressant artikel: Google convictions reveal two flaws in EU law, not just Italian law. Han menar att den diskussion som följt på den italienska villkorliga fängelsedomen för ett par Google-chefer kommit att fokusera alltför mycket på det italienska rättssystemet och att man därmed missat att se frågan i EU-perspektiv. Google hänvisar till E-handelsdirektivet men missar enligt Robertson att det enligt artikel 1(5) inte omfattar de frågor som rör informationssamhällets tjänster som omfattas av dataskyddsdirektivet, och trots att man kanske skulle kunna förvänta sig det ger inte det senare direktivet någon liknande ansvarsfrihet. Stämmer resonemanget skulle alltså webbhotell kunna vara medskyldiga närhelst en av deras kunder bryter mot dataskyddet och kränker någons integritet. Om så är fallet vore det mycket angeläget att det korrigeras.

Han lyfter också fram att det råder oklarhet om hur pass formell kanal som krävs för att man ska kunna anse att en tjänsteleverantör har blivit uppmärksammad på ett missförhållande. Räcker det, vilket den italienska domstolen om jag har förstått saken rätt ansåg, att skriva in en användarkommentar till ett visst filmklipp och sedan räkna med att Google som företag har sett och läst det? Det är inte utan att man kommer att tänka på följande lilla meningsutbyte i Liftarens guide till galaxen:

— But Mr Dent, the plans have been available in the local planning office for the last nine months.

— Oh yes, well as soon as I heard I went straight round to see them, yesterday afternoon. You hadn’t exactly gone out of your way to call attention to them, had you? I mean, like actually telling anybody or anything.

— But the plans were on display …

— On display? I eventually had to go down to the cellar to find them.

— That’s the display department.

— With a flashlight.

— Ah, well the lights had probably gone.

— So had the stairs.

— But look, you found the notice didn’t you?

— Yes, said Arthur, yes I did. It was on display in the bottom of a locked filing cabinet stuck in a disused lavatory with a sign on the door saying ‘Beware of the Leopard.

One Response to “Webbhotells ansvar för innehåll”


  1. […] M noterar att e-handelsdirektivets safe harbor-regler för internetleverantörer (och andra leverantörer av […]


Kommentarer inaktiverade.