Svensk ACTA-förhandlare vill ge internetleverantörer ökat ansvar för innehåll

februari 26, 2010

Mark Klamberg uppmärksammar en intervju med Johan Axhamn som för Sveriges räkning ansvarat för det kapitel i ACTA som handlar om upphovsrättsintrång på internet. Axhamn säger i intervjun att Sverige visserligen sträver efter större öppenhet men:

”att  frihandelsavtal förhandlas under utrikessekretess är egentligen inget nytt, enligt Johan Axhamn.  Förhandlingar om frihandelsavtal är normalt sett alltid slutna. Om det vore full transparens skulle parterna  inte våga vara öppna mot varandra.”

Detta tål att jämföras med Michael Geists beskrivning av hur den närmaste parallellen till ACTA, dvs. internetavtalen som förhandlats fram inom WIPO, hanterats:

The two WIPO Internet Treaties (WCT and WPPT) were negotiated in a completely open meeting at the Geneva Convention Center. The public was allowed to attend without accreditation. The draft texts for the WCT and the WPPT were public, and the U.S. government requested comments on the draft texts, which were available, among other places, from the U.S. Copyright Office.

Axhamn skrev förresten en Newsmill-artikel förra året som är intressant att läsa mot bakgrund av diskussionerna om ACTA. Han gav där sitt starka stöd till Ipred och beklagar att de branschsamtal som regeringen tog initiativ till i syfte att förmå internetleverantörerna att medverka i någon form av ”självsanerande verksamhet” inte gav några konkreta resultat. Vidare skrev han:

Emellertid förekommer både inom EU som WIPO, diskussioner om möjligheten att reglera internetleverantörers ansvar för upphovsrättsintrång som förmedlas av dem. Enligt min uppfattning behövs en sådan reglering för att bygga upp ett rättsmedvetande för användning och tillhandahållande av internetuppkoppling, eftersom det saknas idag.

Axhamn skrev också en debattartikel ihop med Cecilia Renfors för två år sedan – Så rensar vi upp bland fildelarna:

Vårt lagförslag innebär att en internetleverantör ges en lagenlig rätt och skyldighet att säga upp ett abonnemang som har använts för att systematiskt begå upphovsrättsintrång genom att utan rättighetshavarnas samtycke eller stöd i lag tillgängliggöra upphovsrättsligt skyddat material.
(…)

För att undvika framtida förelägganden kan internetleverantören förväntas vidta åtgärder i förebyggande syfte, till exempel att ta fram olika former av uppförandekoder för sina abonnenter och att tydligare informera om de regler som gäller och de konsekvenser som otillåtna förfaranden kan medföra. En sådan utveckling skulle, enligt vår mening, vara positiv.

Andra bloggare om ACTA: Karl Sigfrid (missa inte hans länk till Michael Geist), HAX, Christian Engström.

12 Responses to “Svensk ACTA-förhandlare vill ge internetleverantörer ökat ansvar för innehåll”

 1. jeffer Says:

  Jättebra att du tar upp detta!

  Bara valet av rubrik på deras debattartikel visar på vilken sida de står:

  Så rensar vi upp bland fildelarna

  Det är inte medborgarna och allmänintresset de värnar…


 2. Den Renforsutredning som politikerna gav besked om att de inte skulle följa varpå IPRED-lagen antogs….. Det är ingen slump att upphovsrättsförespråkarna är så överrepresenterade som de är i olika utredningar. Minns just nu inte namnet men vi har en professor starkt knuten till samma lobby som ansvarar för en annan nu pågående utredning.

 3. jeffer Says:

  Michael Gajditza,

  Denne man är antagligen Jan Rosén – Överstepräst i upphovsrättsreligionen.


 4. Tack! Just den jag menade, hittade bara inte namnet.

 5. Tor M Says:

  Tack jeffer. Rubriksättningen tror jag dock inte att artikelförfattarna råder över så måhända var det litet orättvist att ta med den i inlägget.

  Förresten kan man så här i efterhand konstatera att även om all kamp mot internetavstängning inom EU endast ledde till vissa rättssäkerhetsgarantier (i och för sig viktiga, men man hade ju önskat mer) så var själva debatten oerhört viktig. Idag är en ny Renforsutredning näst intill otänkbar.


 6. Intressant! Jan Rosén, Henry Olsson och nu Johan Axhamn.Det är i sanning en liten krets som formulerar Sveriges ståndpunkt. Översättning på http://chaos.faxpad.org:9000/Johan-Axhamn

 7. Oscar Swartz Says:

  Oj, är det Axhamn som framför Sverige ståndpunkter i ACTA om dessa frågor. Det är allvarligt. Buss på!

  Det som finns i den här postningen duger alldeles utmärkt för stora rubriker i prasselmedia. Jag tog f.ö. själv upp den där Expressenartikeln av Renfors och Axhamn (som alltså vara skreterare i Renforsutredningen) i min andra Bodströmrapport och visade hur de faktiskt lagvägen ville tvinga leverantörer att stänga ned förbindelser. ”Problemet” var ju att leverantörer själva inte får övervaka abonnenters trafik enligt ”Lag om Elektronisk Kommunikation”. De hittade en lurig lösning för att få dem att göra det i alla fall som skulle vara helt laglig.

  Hur det gick till finns att läsa på p 35-37 i Alternativ till Bodströmsahället som finns som fri PDF.

 8. Tor M Says:

  Välkommen hit Oscar. Frågan är ju om det inte är samma trick som ACTA-förhandlarna nu försöker sig på – att kraftigt beskära internetleverantörernas ansvarsfrihet för innehållet i trafiken i syfte att tvinga dem att vidta åtgärder som politikerna helst inte själva vill nämna vid namn eller stå för. Innan vi fått några svar på Erik Josefssons frågor, bland annat den om huruvida e-handelsdirektivets ”mere conduit” skulle påverkas av ACTA, saknar alla försäkringar om att three-strikes inte ingår betydelse.

  Man ska även komma ihåg att även om ACTA inte gör avsteg från acquis communautaire skulle avtalet göra det mycket svårt att ändra lagen i framtiden. Det skulle i praktiken bli ett slags Ipred-grundlag.


 9. […] på internet, men på vems uppdrag? Är det för den svenska polisen, eller på den amerikanska upphovsrättslobbyns vägnar? Det kan vi inte helt säkert veta, med tanke på den historik som föreligger. Det är ett direkt […]


 10. Vilket scoop Tor! Riktigt bra grävt och kul att fler pirater börjar ”murvla”.


 11. […] Andra som skriver om ACTA: Piratpartiet, Anders Widén, Farmor Gun, Svensk Myndighetskontroll, Satmaran, Upphovsträtan […]


Kommentarer är stängda.